On the absolute impossibility of the world’s existence - Végső, Roland (Filozofski vestnik, 2025)
Avtor v članku trdi, da lahko sodobni pomen psihoanalize in knjige Joan Copjec Read My Desire izpeljemo iz Freudovega doslednega zavračanja programa »za-čaranja sve-ta«. Številni Freudovi sodobniki so se, soočeni s silnim napadom tehnološke moderne, pritoževali nad odčaranjem sveta. Danes se ta tradicija nadaljuje kot obnovitev želje po svetu, ki si ga delimo, oziroma skupnem svetu: kolektivno žalujemo za izgubo sveta. A delo Joan Copjec v tem kontekstu zastavlja mučno vprašanje: ali ima seksuirano bitje lahko svet? Da bi izpeljal nekatere posledice tega vprašanja, avtor v dveh korakih preuči, kakšno vlogo igra filozofija Immanuela Kanta v knjigi Read My Desire: prvič, preuči teoretski argument proti obstoju sveta, in drugič, preuči nekatere praktične posledice tega uvida. Copjec skozi svoje vzporedno branje Kantovih refleksij o antinomijah kozmoloških idej in Lacanovih formul seksuacije učinkovito zagovarja dejstvo, da sta »svet« in »spol« medsebojno izključujoči kategoriji.
Keywords: ethics; etika; Freud, Sigmund; Kant, Immanuel; Lacan, Jacques; psihoanaliza; psychoanalysis