Environment and breast cancer - the role of xenooestrogens in breast cancer - Plesničar, Andrej (Radiology and oncology (Ljubljana), 2002)
Petletno preživetje bolnic s karcinomom dojke se v razvitih državah v zadnjih desetletjih ni bistveno izboljšalo. Za čim večjo uspešnost pri preprečevanju in zdravljenju karcinoma dojke je zato nujno temeljiteje poznati pogoje in mehanizme nastanka in razvoja te bolezni. Še posebej je potrebno oceniti vlogo najrazličnejših dejavnikov tveganja iz okolja, med njimi tudi ksenoestrogene. Ksenoestrogeni so strukturno raznoliki in se vežejo na estrogenske receptorje izpostavljenih celic v tkivih dojke in/ali sprožajo estrogenične odgovore na laboratorijskih testnih sistemih. Zato je bila že pred nekaj leti postavljena hipoteza, da je lahko dolgotrajna izpostavljenost žensk ksenoestrogenom dejavnik tveganja pri razvoju raka dojke oz., da so ksenoestrogeni eden od možnih vzrokov nastanka te bolezni. Vendar z doslej zbranimi rezultati epidemioloških in laboratorijskih raziskav vloge in pomena ksenoestrogenov pri nastanku karcinoma dojke ni bilo mogoče natančno opredeliti. Tako posamezni polutanti med kloriranimi ogljikovodiki, ki so jih uporabljali kot pesticide na primer TCDD in indol-3-karbinol, delujejo celo v nasprotju z odgovori, ki jih v celicah sprožajo estrogeni in učinkujejo kot antiestrogeni. Ksenoestrogeni imajo šibke učinke, v vsakdanjem življenju jih zaužijemo ali prejmemo z drugačnimi aplikacijami le v zelo majhnih količinah. Njihova vloga pri nastanku raka dojke je nejasna. Celo pri ženskah, ki več let prejemajo sorazmerno velike količine estrogenih zdravil s kontracepcijo in hormonsko nadomestno terapijo, je ugotovljeno tveganje nastanka raka dojke minimalno. Tako je seveda edukacija bolnic otežkočena in je potrebno previdno interpretirati morebitno nevarnost izpostavljenosti ksenoestrogenom v njihovem okolju. Kljub tem problemom priporočajo ukrepe, ki bi zmanjšali prisotnost ksenoestrogenov v okolju. kakor tudi nadaljnje raziskave o njihovemvplivu na karcinogenozo.
Keywords: Breast; Breast neoplasms; Cancer; Carcinogenesis; dejavniki tveganja; dojke; Neoplasm invasiveness; novotvorbe; rak (medicina); tumor; Xenooestrogens