Legal certainty - protected values and partial objectives: The case of the Czech Republic - Janderová, Jana (Central European Public Administration Review, 2021)
Pravna varnost je bistven predpogoj za avtonomijo posameznika, saj pomanjkanje pravne varnosti onemogoča načrtovanje nadaljnjih dejavnosti in sprejemanje racionalnih odločitev. Tako kot druga ključna pravna načela vsebuje aksiološko razsežnost, ki vpliva na razlago pravnih norm in uporabo zakonov, zato jo morajo spoštovati vse veje oblasti. Njen namen je spodbujati vrednote, pomembne za zaščito človekovih pravic: pravna država, varovanje legitimnih pričakovanj, splošno zaupanje v pravo, preprečevanje arbitrarnega odločanja, nedopustnost retroaktivnosti. Vendar pa se v nekaterih pravnih sistemih pojem pravne varnosti nekoliko razlikuje. Te razlike vplivajo na obseg in omejitev pravne varnosti, saj ne pomeni nujno popolne togosti in preprečuje potrebne spremembe zakonov in postopkov odločanja. Na razumno ravnovesje vpliva njena aksiološka vsebina. Članek analizira prakso razlaganja zakonov na češkem ustavnem sodišču ter opredeljuje in razvršča parcialne vrednote tega načela glede na njihov pomen. S kvalitativno analizo so bili določeni številni parcialni cilji, kvantitativna analiza pa je pokazala, da so ključni predvsem zaščita vrednot, vključno s splošnim zaupanjem v pravo, legitimnimi pričakovanji posameznikov in določeno stopnjo predvidljivosti prava, upravne prakse in sodnih odločitev (enotnost, transparentnost, notranja skladnost in stabilnost). Opredelitev omenjenih vrednot odpira prostor za nadaljnje raziskave o tem, kako in v kolikšni meri velja pričakovanja podpreti.
Keywords: dobro upravljanje; good governance; javna uprava; legal certainty; legitimate expectations; legitimna pričakovanja; misuse of power; pravna država; pravna varnost; public administration; rule of law; zloraba oblasti