Možnosti za ponovno uporabo odpadnega stekla - Ducman, Vilma (Kovine zlitine tehnologije, 1998)
V prispevku predstavljamo izolacijske plošče iz penjenega stekla, penjene steklene granule in sinter-mozaične ploščice. Osnovna surovina za vse izdelke je odpadno steklo. Za penjene ploščice smo odpadno steklo zmleli in mu dodali penila ter jih v modelu žgali nad temperaturo zmehčišča stekla. Na podoben način smo pripravili tudi porozne granule. Sinter-mozaične ploščice pa smo pripravili tako, da smo odpadno steklo ustrezne granulacije stisnili v modelčkih (z dodatkom veziva in pigmentov) ter nato sintrali nad temperaturo zmehčišča stekla. Navidezne gostote tako pripravljenega penjenega stekla so med 0,2 in 0,8 g/?$cm^3$?, mikrostruktura je homogena s porami, velikimi do 3 mm, in tlačne trdnosti med 1 in 16 MPa. Upogibne trdnosti sinter-mozaičnih ploščic so nad 40 MPa, trdota po Mohsu je 6, vodna vpojnsot je 0%, ploščice pa so tudi zmrzlinsko odporne.
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: steklo; steklena vlakna; izolacijski materiali; penjenje; sintranje