Besieged citizenship - Kim, Jung In (Teorija in praksa, 2019)
Študija podaja ilustrativno primerjavo naseljenih objektov brez lastnika in gentrificiranih območij ter sledi genealogiji in pojavu skrajne revščine v srcu najbogatejšega predela Seoula. Vasi Poi in Guryong kot prostora urbanega boja za preživetje nista nastali kot spontani neformalni naselji, temveč kot taborišči deprivilegiranih družbenih skupin, ki so jih na to lokacijo prisilno premestile državne oblasti. Po treh desetletjih sta se vasi Poi in Guryong razrastli in postali nezaželen prostor in nasprotni pol stanovanjskega kompleksa Tower Place, ki je danes ena najbolj trendovskih soseščin v Seoulu. Na eni strani vasi Poi in Guryong razseljenim osebam ponujata soliden skupnostni prostor, ki pa je zdaj postal izjemno dragocena nepremičnina, ki jo mestne oblasti želijo na novo pozidati. V članku analiziramo konflikt med prebivalci, pri čemer namen ni predstaviti zgolj pripoved o razlastninjenju revnih, temveč postaviti vprašanje o družbeni konstrukciji neenakosti in revščine v Seoulu.
Keywords: Citizenship; City planning; Družbena neenakost; Državljanstvo; gentrifikacija; Social inequality; Urban sociology; Urbana sociologija; Urbanizem