Izobraževanje o človekovem dostojanstvu v srednjih šolah - Kleindienst, Petra (Sodobna pedagogika, 2025)
Predstavljamo ugotovitve o percepcijah koncepta človekovega dostojanstva med slovenskimi dijaki in integraciji te teme v izobraževalni proces. Izhajamo iz kvalitativne raziskave, pri čemer se osredotočamo na razumevanje pojma človekovega dostojanstva med dijaki, njihov interes za učenje o tej temi in prispevek srednjih šol k izobraževanju o človekovem dostojanstvu. Dijaki dostojanstvo dojemajo kot večplasten koncept, ki se nanaša na občutek lastne vrednosti, spoštovanje pravic in etično ravnanje. Interes dijakov za izobraževanje o človekovem dostojanstvu je mešan; večina dijakov izraža veliko zanimanje, še posebej, če je tema predstavljena življenjsko in interaktivno. Ob tem opozarjamo na pomanjkanje sistematične obravnave te teme v šolskih vsebinah, saj se človekovo dostojanstvo pogosto obravnava le pri specifičnih predmetih. Predlagamo večjo integracijo izobraževanja o človekovem dostojanstvu v različne šolske predmete in uporabo participativnih metod poučevanja, kot so debate, projektno delo in interaktivne delavnice. Šole bi morale v svojih kurikularnih in zunajkurikularnih dejavnostih bolje povezovati različne razsežnosti dostojanstva, kar bi dijakom omogočilo boljše razumevanje in praktično udejanjanje tega koncepta v vse bolj kompleksni družbi. Ugotovitve raziskave prispevajo k razvoju novih izobraževalnih pristopov ter spodbujajo oblikovalce politik in pedagoge, da okrepijo temo človekovega dostojanstva v vzgojno-izobraževalnem procesu.
Keywords: človekovo dostojanstvo; education; human dignity; izobraževanje; policies; politike; school; srednja šola; values; vrednote