Cave-dwelling bats carry antibiotic-resistant bacteria Salmonella spp. that pose a public health threat in West Nusa Tenggara, Indonesia - Agustin, Alfiana Laili Dwi (Acta carsologica, 2025)
Salmonella spp. so bakterije, ki se lahko prenašajo med ljudmi in netopirji z iztrebki, hrano in onesnaženo vodo v okolju ter povzročajo bolezni, ki se prenašajo z živili. Bakterijska okužba bo še nevarnejša, če bodo bakterije postale odporne proti antibiotikom. Netopirji so prostoživeče živali, ki lahko v človekovo okolje širijo odporne mikrobe, saj se njihov življenjski prostor, v katerem živijo in se prehranjujejo, krči, zaradi česar se netopirji iz svojega naravnega okolja selijo v človekovo okolje. Netopirji ne prejemajo antibiotikov, a se lahko okužijo z bakterijami, ki so odporne proti antibiotikom, saj so v tesnem stiku z ljudmi, drugimi živalmi in okoljem. Ko iščejo hrano in vodo, se okužijo z odpornimi bakterijami. Naša raziskava se osredotoča na ugotavljanje odpornosti bakterij Salmonella spp., s katerimi so okuženi netopirji v jamah, proti antibiotikom, saj lahko to pomeni grožnjo za javno zdravje. Mreža, ki se uporablja za ujetje ptic, je bila na vhodu v jamo nameščena med 16. in 22. uro in se je redno preverjala. Ko se netopir ujame, s sterilno vatirano palčko odvzamemo vzorec, nato pa se z barvanjem po Gramu in biokemično analizo identificirajo bakterije. Izolati bakterij Salmonella spp. so bili ocenjeni glede občutljivosti za antibiotike s tetraciklinom, azitromicinom, cefotaksimom, amoksicilinom, gentamicinom, sulfametoksazolom/trimetoprimom in ciprofloksacinom. Iz 135 vzorcev smo uspešno izolirali devet izolatov bakterij Salmonella spp. Rezultati testa občutljivosti so pokazali, da so bakterije Salmonella spp., s katerimi so okuženi jamski netopirji v provinci West Nusa Tenggara v Indoneziji, odporne proti antibiotikom azitromicin: 77,7 %, amoksicilin: 22,2 % in tetraciklin: 11,1 %.
Keywords: antibiotics; antibiotiki; bats; drug resistance; javno zdravje; netopirji; odpornost proti zdravilom; public health; salmonela; Salmonella; West Nusa Tenggara (Indonesia); West Nusa Tenggara (Indonezija)