Izdelava vizualizacije cestnega telesa za potrebe prostorske preveritve - Kovačič, Boštjan (Geodetski vestnik, 2004)
Izdelava vizualizacije cestnega telesa za potrebe prostorske preveritve se največkrat uporablja pred izgradno večjih daljinskih objektov in za izdelavo presoje vplivov na okolje. Dobro izdelana vizualizacija nam lahko da več odgovorov in idej za izgradnjo ceste in pripadajočih objektov. Če hočemo izdelati takšno vizualizacijo, je treba zajeti čim večjo količino podatkov. Tu mislimo na predvsem na podatke, pridobljene s terenskimi meritvami, digitalnimi posnetki, ortofoto posnetke, digitalizacijo in vektorizacijo obstoječih podatkov. V članku bo predstavljena izdelava vizualizacije za konkreten primer izdelave avtoceste, ki obsega pregled vseh vhodnih podatkov, metod in pristopa za izdelavo statičnih in dinamičnih simulacij.
Keywords: avtoceste; civil engineering; GIS; gradbeništvo; gradnja cest; obdelava podatkov; prostorsko urejanje; vizualizacija