Human rights protection in algorithmic society - Avbelj, Matej (Dignitas (Ljubljana), 2025)
Prispevek ob 75. obletnici Evropske konvencije o člove-kovih pravicah in 25. obletnici Listine EU poudarja, da člo-vekove pravice v dobi umetne inteligence doživljajo nove izzive. tradicionalni tristebrni evropski sistem varstva člove-kovih pravic (nacionalni, EU in svet Evrope) je bil zasnovan v analognem svetu, današnja družba pa postaja algoritemska, v kateri umetno inteligenco sooblikuje realnost. Prispevek opozarja na izgubo človekovega monopola nad družbeno resničnostjo in na premoč zasebnega sektorja pred javnimi institucijami. svet Evrope se je odzval s prvim pravno zave-zujočim mednarodnim dokumentom – okvirno konvencijo o umetni inteligenci, ki, med drugim, določa minimalne stan-darde za zaščito človekovih pravic, dostojanstva, enakoprav-nosti in zasebnosti v algoritemski družbi. EU je sprejela Akt o umetni inteligenci, ki sledi pristopu uravnavanja tveganja in določa strožjo regulacijo za sisteme z visokim tveganjem, zlasti tiste, ki vplivajo na temeljne pravice. Čeprav ta dva do-kumenta ne uvajata novih pravic, predstavljata pomemben preventivni pravni okvir. Prispevek zaključi, da se bodo sodi-šča morala prilagoditi algoritemski družbi in sprejeti sodob-ne razlage človekovih pravic, kar bo zahtevalo tudi reformo pravnega izobraževanja.
Keywords: AI; algoritemska družba; Algorithmic society; constitutionalism; council of Europe; Človekove pravice; EU; human rights protection; svet Evrope; UI; ustavnost