Izobraževanje in kariera knjižničarjev in informacijskih specialistov v Veliki Britaniji - Vilar, Polona (Knjižnica, 1999)
Timesečno študijsko bivanje v Veliki Britaniji, ki služi kot podlaga za ta prispevek, je avtorici omogočilo spoznavati razmere na britanskem knjižničnem in informacijskem področju ter tudi izvedeti več o procesu izobraževanja in možnostih, ki se diplomantom ponujajo po končanih dodiplomskih ali podiplomskih programih knjižničarstva, informacijske znanosti ter knjižničnega ali informacijskega managementa. Zdi se, da podiplomski programi dobivajo vedno večjo težo. Predstavljen je britanski visokošolski sistem, način študija in študijski programi ter potrebe in zahteve, ki jih pred knjižničarje in informacijske managerje postavljata industrija in tržišče. Najdemo tudi kratko predstavitev Library Association, britanskega profesionalnega združenja knjižnic. Njegova največja naloga je skrb za kvaliteto izobraževanja ter knjižničnih in informacijskih storitev z akreditacijo izobraževalnih programov ter vodenjem Registra članov s strokovnimi kvalifikacijami. Oboje je v prispevku tudi predstavljeno. Prispevek zaključuje ocena, da je potrebno vlogo knjižničarjev in informacijskih managerjev spremeniti, da bi lahko zadostili izzivom in možnostim, ki jih ponuja sektor informacij in znanja, ki sodi med najhitreje razvijajoča se industrijska področja. Za doseganje tega cilja pa je nujno potrebno kvalitetno formalno in permanentno izobraževanje.
Keywords: Bibliotekarji; education; Izobraževanje; Bibliotekarska društva; Velika Britanija