Ptice gnezdilke v senožetnih sadovnjakih na Pohorju - Vogrin, Milan (Gozdarski vestnik, 2009)
Na Pohorju so bile v tridesetih travniških sadovnjakih popisane ptice gnezdilke. Raziskani sadovnjaki so v celoti merili 22,4 ha, najpogostejše drevo na njih je bila jablana. Na gnezditvi je bilo ugotovljenih 22 vrst. Najpogostejše gnezdilke so bile poljski vrabec Passer montanus, lišček Carduelis carduelis in zelenec Carduelis chloris. Povprečna gostota je znašala46 parov/10 ha. Ugotovljeno je bilo, da se število vrst veča z velikostjo senožetnega sadovnjaka, pa tudi s številom prisotnih dreves.
Keywords: bird; ptice; gnezdenje; sadovnjaki; Pohorje