Gradnja hierarhične strukture konceptov iz nestrukturiranih tekstovnih dokumentov - Leskovar, Robert T. (Uporabna informatika (Ljubljana), 2002)
Metode za iskanje po obsežnih bazah dokumentov in za klasificiranje dokumentov pogosto uporabljajo za učinkovitejše delovanje vnaprej pripravljene opise področnih kategorij. V prispevku je predstavljena izvirna metoda za samodejno gradnjo hierarhičnie strukture vsebinskih konceptov, ki jih določi z analizo množice dokumentov. Struktura omogoča učinkovito brskanje in iskanje po vsebinskih konceptih ter zelo poenostavi oblikovanje opisa področnih kategorij za poljubno množico dokumentov. Metoda je zasnovana neodvisno od jezika, v katerem je zapisana vsebina dokumentov. Predstavljeni sta tudi razširitvi za semantično povezovanje konceptov in za pospešitev delovanja metode.
Keywords: hierarhična struktura; indeksiranje; matematični modeli; vsebinska obdelava