Javno mnenje in vrednote enakosti spolov ali o rahljanju moške dominacije v politiki - Antić Gaber, Milica (Teorija in praksa, 2016)
V pričujočem besedilu, ki povzema rezultate raziskovanja v zadnjih dveh desetletjih, preverjamo, kako so se opredeljevanja o enakosti spolov v raziskavah javnega mnenja "preslikala" v razmerja spolov v politiki. Za ta namen smo izluščili nekaj (za predmet preučevanja) povednih vprašanj in analizirali spreminjanje preferenc respondentov in respondentk v času prehajanja med dvema družbenima ureditvama. Ugotovili smo, da se je v 90. letih, to je v času, ko smo imeli v politiki izredno nizke deleže žensk, močno znižal tudi delež tistih, ki so enakost spolov ocenjevali zelo pozitivno (v primerjavi s socialističnim obdobjem), zvišal pa se je delež tistih, ki so bili do te vrednote neodločeni (tako med moškimi kot med ženskami). Moški so bili hkrati ocenjeni kot boljši politični voditelji. Delež takšnih stališč je v naslednjem raziskovanem obdobju konstantno padal in se leta 2011 skoraj prepolovil, kar morda nakazuje pozitivne premike tudi na tem področju in napoveduje možen premik k rahljanju moške dominacije v politiki.
Keywords: Enakost moških in žensk; enakost spolov; Equality between men and women; gender equality; Javno mnenje; Politics; politična kultura; Politika; Public opinion; Slovenia; Slovenija; vrednote