Slovenske grajske stavbe in leto 1945 - Lazarini, Franci (Studia Historica Slovenica, 2016)
Prispevek obravnava usodo slovenskih grajskih stavb po letu 1945, ko se je zaradi zamenjave družbenega sistema radikalno spremenil odnos politike in javnosti do gradov in dvorcev. Prihajalo je do sistematičnega uničevanja in zanemarjanja grajske arhitekture, k slabem stanju pa so pripomogle tudi nove, neprimerne funkcije objektov. Poleg usode samih zgradb in poskusov nekaterih umetnostnih zgodovinarjev (zlasti Franceta Steleta), da bi vsaj nekatere objekte obvarovali pred uničenjem, je v članku predstavljena tudi usoda opreme grajskih stavb (umetnine, pohištvo, knjige), še zlasti delovanje Federalnega zbirnega centra, ki je bil ustanovljen z namenom zbiranja in distribucije premičnin iz zaplenjenih objektov.
Keywords: 1945; gradovi; knjige; nacionalizacija; razlastitev; revolucija; Slovenija; socializem; stanovanjska oprema; umetnine; zaplemba premoženja