Montažna gradnja in vidna podoba slovenskih mest in naselij - Deu, Živa (Les (Ljubljana), 2005)
Vsestransko razvrednotenje bivalnega okolja je osnovni vzrok, da so se v svetu oblikovale nove usmeritve, ki temeljijo na drugačnem, naravi in okolju prijaznem, trajnostnem (sustainable development) urejanju prostora. Na podlagi splošnih usmeritev trajnostnega prostorskega razvoja so se oblikovala tudi podrobna vrednostna in normativna določila za urejanje naselij. V njih je urbanistično in arhitekturno delo usmerjeno v načrtovanje skladno z naravnimi danostmi in skladno z za to okolje značilno oblikovanimi, identitetnimi grajenimi strukturami. Študije in podrobne analize so namreč pokazale, da vsebujejo oblikovana merila v preteklosti razvite graditeljske kulture številne vrednote, ki so v skladu z načeli trajnostnega razvoja, njihovo upoštevanje pa je pomembno tudi za ohranjanje vedno bolj pomembnih razlik med oblikovanimi različnimi kulturnimi okolji, ki močno vplivajo na kakovost bivanja. Montažna gradnja je tako kot klasična gradnja sestavni del novih procesov v razvojnem oblikovanju naselij. Da bi dosegi zastavljeni cilj, bodo potrebne korenite spremembe tudi v arhitekturnem oblikovanju montažnih hiš. Njihova današnja arhitektura podoba, posebej tistih stavb, ki jih v našem prostoru postavljamo neposredno prenesene iz tujih okolij, namreč ni prilagojena v slovenskem prostoru raznolikim naravnim danostim in obstoječim, značilnim grajenim strukturam.
Keywords: prostorska ureditev; montažna gradnja; kulturna krajina; Slovenia; Slovenija