Banalnost družbene škode - Simončič, Katja (Družboslovne razprave, 2022)
Večina potrošnikov generacije Z navaja, da so jim etična in trajnostna vprašanja pri nakupovanju oblačil pomembna, vendar pa strma rast trga hitre mode kaže, da pri nakupu oblačil o njih v veliki meri še vedno ne razmišljajo. Prispevek se osredotoča na koncept banalnosti zla in pojem nemišljenja Hannah Arendt. Jedro prispevka je primerjalna analiza pogojev, ki so prispevali k nemišljenju običajnih Nemcev in njihovemu posledičnemu sodelovanju v nacističnih grozodejstvih, ter pogojev za nemišljenje potrošnikov hitre mode. Poleg boljšega razumevanja problematike nemišljenja pri potrošnikih je namen prispevka predvsem problematizacija pojava hitre mode. Analiza pokaže na škodljivost globalne kapitalistične ekonomije, ki nemišljenje spodbuja, ter na nujnost kritičnega mišljenja in posledičnega preizpraševanja normalnosti pojavov, kot je hitra moda.
Keywords: banalnost zla; družbena škoda; Hannah Arendt; hitra moda; nemišljenje