Pomen globalnega učenja pri povečanju ozaveščenosti o problemih revščine v Afriki - Dolinar, Maja (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2010)
Podobe Afrike, ki se uporabljajo v slovenskih medijih, kampanjah humanitarnih organizacij in izobraževanju, temeljijo na negativnem, stereotipnem prikazovanju njenih prebivalcev. Negativne podobe smo lahko opazili v nedavni Unicefovi akciji zbiranja sredstev za otroke v Ruandi, kjer uporabljene podobe utrjujejo stereotipe o Afričanih in afriški celini kot revnem, bolnem in nemočnem prostoru. Koncept globalnega učenja predstavlja eno od rešitev stereotipnega podajanja informacij, saj lahko z izobraževanjem vseh ljudi o resničnih vzrokih in posledicah problemov, s katerimi se srečujejo prebivalci Afrike, dokončno opustimo prevladujoče negativne podobe. In ravno tu lahko antropologija veliko prispeva.
Keywords: Africa; Afrika; stereotipi; revščina; družbena izključenost; humanitarne organizacije; globalno učenje