Morfološke značilnosti košarkaric, starih 14 in 15 let, ki nastopajo v skupinah A in B evropskega prvenstva - Erčulj, Frane (Šport (Ljubljana), 2010)
Osnovni namen raziskave je bil ugotoviti in analizirati morfološke značilnosti najboljših evropskih košarkaric, starih 14 in 15 let, ki nastopajo v skupinah A in B evropskega prvenstva, ter igralke obeh skupin primerjati med seboj. V ta namen smo izbrali vzorec 51 košarkaric, starih 14,67 ( 0,47) leta, od katerih jih je 22 nastopalo v skupini A, 29 pa v skupini B evropskega prvenstva. Rezultati kažejo, da so igralke skupine A v povprečju višje na vseh treh igralnih mestih. Krilne igralke skupine B imajo v povprečju več maščobne mase, bolje izraženo mezomorfno komponento in slabše izraženo ektomorfno komponento somatotipa v primerjavi s krilnimi igralkami skupine A. Centri skupine A imajo v povprečju precej višji delež maščobne mase, hkrati pa tudi višje vrednosti endomorfne in nižje vrednosti ektomorfne komponente od centrov skupine B.
Keywords: dekleta; igralna mesta; košarka; meritve; morfološke lastnosti; raziskave