Srečanja s kolonialno Bosno: slovenski pogledi med evropsko superiornostjo in (jugo)slovansko domačnostjo - Krivec, Jaroš (Dve domovini, 2025)
Avtor v prispevku analizira slovensko literarno tematizacijo Bosne in Hercegovine za časa avstro-ogrske monarhije. Priseljenci, tudi Slovenci, so v Bosni zasedali številne vloge, ki so bile v marsičem podobne tistim, ki so jih prebivalci zahodne Evrope igrali v izvenevropskih kolonijah. Tipične kolonialne prakse, kot sta npr. segregacija in hierarhizacija kultur, so bile lucidno identificirane in s strani nekaterih avtorjev tudi kritizirane. Pisatelji so se v soočanju z Drugim dojemali kot del superiorne evropske civilizacije, v katero se je lahko, ob izključevanju »divjega azijskega Turka«, vpisoval tudi (jugo)slovanski imaginarij. Ta element (jugo)slovanske inkluzivnosti se je pri nekaterih avtorjih izražal skozi specifično (jugo)slovansko domačnost.
Keywords: (jugo)slovanstvo; (south)Slavism; Bosna; Bosnia; colonialism; eurocentrism; evrocentrizem; history; kolonializem; literarne teme; literary themes; Slovenian emigrants; Slovenian literature; slovenska književnost; slovenski izseljenci; zgodovina