Pretnarjev delež pri protistavljanju slovenščine s poljščino - Nartnik, Vlado (Jezik in slovstvo, 2017)
Tone Pretnar je v svojem kratkem življenju odločilno prispeval k uravnovešanju slovenistike na Poljskem s polonistiko v Sloveniji. Najprej je leta 1980 izšla Slovenščina za Poljake, ki jo je sestavil v sodelovanju s poljskim slovenistom Emilom Tokarzem. Nato je v sodelovanju s poljsko lektorico Bożeno Ostromęcko-Frączak do leta 1992 sestavil precej obsežni Slovensko-poljski slovar, ki je v luči vključevanja latiničnih Slovanov v zahodni gospodarski in politični prostor pomemben tudi zato, ker je poljščina tretji največji slovanski in sedmi največji evropski jezik.
Keywords: Pretnar, Tone, 1945-1992; "Slovenščina za Poljake"; Tokarz, Emil, 1944-; "Slovensko-poljski slovar"; Ostromęcka-Frączak, Bożena, 1944-; "Słownik słoweńsko-polski"; slovenščina kot drugi jezik; Poland; Poljska; Slovene; slovenščina; poljščina; dvojezični slovarji