Modeliranje onesnaževanja mehiških lagun s poljedelskih površin - prvi del: metodologija - Četina, Matjaž (Acta hydrotechnica, 2002)
V številnih mehiških obalnih lagunah gojijo ribe, škampe in školjke. Večinoma pa so v zaledju lagun poljedelska območja, s katerih z vodo odtekajo v lagune tudi hraniva in pesticidi, ki pogosto onesnažujejo morsko hrano nad dovoljeno mejo. Cilj raziskave je predlagati nekaj optimalnih načinov poljedelskega upravljanja, ki bo v zadostni meri zmanjšalo onesnaženje vode in morske hrane v lagunah. V prispevku opisujemo metodologijo reševanja problema s sistemom dveh numeričnih modelov. Z modelom GLEAMS (Groundwater Loading Effects of Agricultural Management Systems) najprej za znane podatke o padavinah, tipu tal, tipu pridelka in vrsti hraniv in pesticidov določimo iztok vode, sedimentov, hraniv in pesticidov z območja. Potem z modelom PCFLOW2D izračunamo širjenje in koncentracije onesnaževalcev v lagunah. S pomočjo obeh modelov in z nekaj nujnimi meritvami bomo predlagali optimalni način poljedelskega upravljanja. Ta prispevek opisuje predlagano tehnologijo, v drugem delu bo podrobno opisano modeliranje cirkulacije in širjenja polutantovza sistem lagun ob dolini Carizo v SZ Mehiki, v tretjem delu pa bo opisana uporaba modela GLEAMS in predlagane končne rešitve.
Keywords: coastal lagoons; dvodimenzijsko hidrodinamično modeliranje; GLEAMS model; mariculture; marikultura; Mehika; Mexico; model GLEAMS; modeliranje polutantov; modelling of pollutants; obalne lagune; twodimensional hydrodynamic modelling