Prispevek k poznavanju favne kačjih pastirjev širšega območja ob reki Dravi med Ptujem in Središčem ob Dravi, severovzhodna Slovenija (Insecta: Odonata) - Bedjanič, Matjaž (Natura Sloveniae, 1999)
Izvleček. Predstavljeni so rezultati dela odonatološke skupine na Raziskovalnem taboru študentov biologije Središče ob Dravi 97. Med 24. in 31. julijem 1997 je bilo na 97 lokalitetah popisanih 40 vrst kačjih pastirjev. Pregled vseh znanih objavljenih in neobjavljenih podatkov o kačjih pastirjih raziskovanega območja je pokazal, da je bilo v obdobju 1992-1998 raziskanih 128 lokalitet in da se na njih pojavlja 49 vrst kačjih pastirjev. Za raziskovano območje je novih 12 vrst: Lestes virens vestalis (Ramb.), Lestes dryas Kirb., Sympecma fusca (Vander Lind.) Anaciaeschna isosceles (Mull.), Brachytron pratense (Mull.), Gomphus vulgatissimus (L.), Cordulia aenea (L.), Somatochlora flavomaculata (Vander Lind.), Epitheca bimaculata (Charp.), Libellula fulva Mull, Sympetrum fonscolombii (Sel.) in Sympetrum depressiusculum (Sel.). Posebno pozornost z naravovarstvenega vidika zaslužijonajdbe ogroženih vrst Ophiogomphus cecilia (Fourc.) v Dravi in Leucorrhinia pectoralis (Charp.) v ribnikih v okolici Ptuja. Predlagana je vključitev vrste Anaciaeschna isosceles v kategorijo ranljivih vrst v Rdečem seznamu kačjih pastirjev (Odonata) Republike Slovenije.
Keywords: Ecosystem; favna; Insects; kačji pastirji; Odonata; zoogeografija