Defining the conceptual structure of from and to - Lipovšek, Frančiška (ELOPE (Ljubljana), 2014)
From in to se od ostalih predlogov premikanja razlikujeta v dveh bistvenih pogledih: implicirata točkovno konceptualizacijo in ne specificirata prostorskega razmerja med trajektorjem in orientacijsko točko. Omenjena razlika je posledica prisotnosti dveh funkcij lokacije v njuni konceptualni strukturi. Prva funkcija lokacije je enaka tisti v konceptualni strukturi predloga at. Sproži točkovno konceptualizacijo in je leksikalizirana skupaj s funkcijo poti. Druga funkcija lokacije ni specificirana, lahko pa je leksikalizirana ločeno. Konceptualna struktura z dvema funkcijama lokacije omogoča rabo še enega predloga, vendar lahko še vedno utemelji nesprejemljivost kombinacij from at in to at. Članek med drugim izpostavi nenatančnost tradicionalnih definicij predlogov from in to z vidika konceptualizacije: predmet točkovne konceptualizacije namreč ni orientacijska točka, temveč mesto lokacije.
Keywords: angleščina; English; from; funkcija lokacije; funkcija poti; konceptualna struktura; orientacijska točka; predlogi; to; trajektor