Knjižnice, knjižničarji in knjižnični sistem ameriške države Illinois - Ambrožič, Melita (Knjižnica, 2001)
V prispevku je predstavljen knjižnični sistem Univerze Illinois v Urbani-Champaign, struktura in delovanje knjižničnega sistema v državi Illinois, izobraževanje knjižničnih delavcev ter napredovanje visokošolskih knjižničarjev. Avtorica izpostavi tudi nekatera aktualna vprašanja splošnih inšolskih knjižnic, ki so povezana s problematiko intelektualne svobode oziroma z zagotavljanjem prostega dostopa do informacij, npr. filtriranje interneta, zagotavljanje dostopa do informacijskih virov mladim, nabavna politika, knjižnične zgradbe itd.
Keywords: knjižnični informacijski sistemi; University of Illinois; library science; bibliotekarstvo; bibliotekarji; knjižnice; univerzitetne knjižnice; intelektualna svoboda; Illinois