The ethnography of the Cyclops - Mlekuž, Dimitrij (Documenta Praehistorica, 2005)
V prispevku preučujem arheološke zapise o nastanku in razvoju pašništva na vzhodnojadranski obali skozi socialno perspektivo. Začetek pašništva postavljam v kontekst družbenih sprememb lovskonabiralniških skupnosti. Vključitev ovac v gospodinjstva je povzročila spremembo družbenih odnosov proizvodnje in vodila k razpadu skupin na neodvisna, mobilna gospodinjstva, ki niso sestavljala kompleksnih socialnih struktur.
Keywords: archaeology; arheologija; mezolitik; neolitik; animal husbandry; živinoreja; pastirstvo; družbene spremembe