Ali je bil reformni ukrep Slovenije iz leta 2012 na področju davčne zakonodaje za mikro podjetja učinkovit? - Jovanović, Tatjana (Mednarodna revija za javno upravo, 2013)
Spremembi Zakona o dohodnini (Zdoh-2L) ter Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2F) sta prinesli možnost administrativno enostavnejšega načina ugotavljanja davčne osnove za obdavčitev dobičkov poslovnih subjektov, ki ne zahteva vodenja poslovnih knjig za davčne namene, temveč priznava 70% normirane stroške. Presoja učinkov uvedbe omenjenih zakonov skoraj ne določa ciljev, zato je učinkovitost težko analizirati, kljub temu pa smo na podlagi podatkov Ministrstva za finance ter podatkov iz letnih poročil, ki jih zbira Ajpes ugotovili, da je nabor subjektov, ki jim je bila sprememba zakonodaje namenjena bistveno večji kot je število subjektov, ki so poenostavljen sistem priglasili DURS-u. Vzroke smo pokazali na podatkih iz letnih poročil.
Keywords: davčna zakonodaja; davki; normirani odhodki; sistem obdavčitve; Slovenija