Izkustvo tujega in responzivnost v Cankarjevem romanu Tujci - Leskovec, Andrea (Jezik in slovstvo, 2020)
Predmet pričujočega prispevka je roman Tujci Ivana Cankarja, ki doslej še ni bil predmet obsežne analize. Glavni motiv romana je tujost, ki je prikazana na več načinov in ki je rezultat zaznavanja. Protagonist Pavle Slivar sebe namreč doživlja kot izobčenca in svoj občutek tujosti projicira na zunanji svet. Tako nastaja nekakšen vakuum, v katerem je sam tujec in v katerem tudi druge doživlja kot tujce. V tem prostoru odtujevanja ni responzivnega ravnanja z drugim kot tudi ne zaznavanja drugega/tujega. Razlog moramo iskati v različnih centrizmih, ki zaznavanje drugega/tujega usmerjajo, in v pojmu subjekta, na katerem temelji Cankarjev roman. Pri analizi se opremo na teorijo responzivnosti fenomenologa Bernharda Waldenfelsa.
Keywords: Cankar, Ivan; foreignness; perception of the other/the foreign; responsiveness; responzivnost; Slovene literature; slovenska književnost; tujost; Waldenfels, Bernhard; zaznavanje tujega/drugega