Artificial intelligence in the educational process - Kraner, David (Poligrafi, 2025)
Vključevanje umetne inteligence (Ui) v pedagoški proces postaja vse bolj aktu-alno in neizogibno, kar odpira številna vprašanja glede njenega vpliva na kakovost poučevanja in učenja. Članek obravnava prednosti, slabosti in izzive, s katerimi se soočajo vzgojno-izobraževalni delavci pri uporabi Ui v sodobnem učnem okolju. Med ugotovljenimi prednostmi izstopajo personalizacija učenja, razlaga kom-pleksnih pojmov, večja angažiranost študentov in podpora pri pripravi učnih vsebin. Hkrati se pojavljajo pomisleki glede pravilnosti informacij, tveganja plagiatorstva, odvisnosti od tehnologije in izgube medosebnega stika. Razi-skave kažejo, da so za uspešno integracijo UI nujne strokovna usposobljenost učiteljev, ustrezna infrastruktura in kritična refleksija o etičnih vidikih. Čla-nek se osredinja na ključno vprašanje, ali lahko premišljena uporaba Ui prispeva k boljšim učnim izidom, ne da bi pri tem ogrozila humani vidik izobraževanja.
Keywords: artificial intelligence; communication; educational process; ethical challenges; etični izzivi; izobraževanje učiteljev; komunikacija; pedagoški proces; teacher education; technological tools; tehnološki pripomočki; umetna inteligenca