Štajerske dvorne službe do leta 1311 - Bele, Martin (Studia Historica Slovenica, 2021)
Tema pričujočega članka so dvorne službe (maršal, komornik, stolnik, točaj), ki so jih razni posamezniki na Štajerskem opravljali v času pred letom 1311. Večina nosilcev dotičnih funkcij je bila plemiškega porekla, nekaj pa je bilo tudi meščanov. Redki posamezniki so opravljali (s presledki) eno funkcijo večkrat – glede na tedanjo politično situacijo. Namen raziskave je bil predvsem sestaviti pregled nosilcev dvornih služb ter jih predstaviti glede na njihov geografski izvor. Viri glede obravnavanih služb in njihovih nosilcev so sicer zelo neenakomerno ohranjeni, tako da se tudi izkupiček informacij iz njih precej razlikuje od primera do primera.
Keywords: Bela IV of Bohemia; Bela IV of Hungary; Bela IV.; chamberlain; cup-bearer; Duchy of Styria; komornik; marshal; maršal; Otokar II of Bohemia; Otokar II. Přemysl; Přemysl, Otokar II.; seneschal; stolnik; točaj; vojvodina Štajerska