Oris in pomen postopka kolektivnih pritožb po Evropski socialni listini – skrajni čas za njegovo pogostejšo uporabo? - Polajžar, Aljoša (Delavci in delodajalci, 2021)
Avtor obravnava sistem kolektivnih pritožb v okviru varstva ekonomskih in socialnih pravic po Evropski socialni listini. Avtor ugotavlja, da je zaradi omejenega okvirja upravičenih vlagateljev v okviru sistema kolektivnih pritožb še posebej pomembna vloga mednarodnih in nacionalnih reprezentativnih organizacij delavcev in delodajalcev. V tej luči je cilj prispevka osvetliti pravna vprašanja postopka kolektivnih pritožb in s tem spodbuditi socialne partnerje k njegovi pogostejši uporabi.
Keywords: European Committee of Social Rights; European Social Charter; Evropska socialna listina; Evropski odbor za socialne pravice; representative trade unions; reprezentativni sindikati; sistem kolektivnih pritožb; the collective complaints procedure; the protection of labour rights; varstvo delavskih pravic