Bolted connection of an end-plate cantilever beam - Oman, Simon (Strojniški vestnik, 2017)
Za spajanje nosilcev v jeklenih konstrukcijah se pogosto uporabljajo vijačni spoji. Ker je večina jeklenih konstrukcij obremenjena dinamično, se za spajanje posameznih delov navadno uporablja prednapeto vijačno zvezo. Pri prednapeti vijačni zvezi se zaradi ustvarjenega tlaka med spojnima površinama in koeficienta trenja med njima obremenitve prenašajo preko trenja. V takšni povezavi zdrsi navadno niso dovoljeni, kar pomeni, da mora biti ustvarjena sila trenja v najbolj neugodnem obremenitvenem primeru večja od tangencialne sile, ki zaradi zunanje obremenitve deluje na spoj. To se doseže s pravilno določitvijo potrebne sile prednapetja in posledično potrebnega momenta privitja posameznih vijakov v spoju. Poleg tangencialne sile lahko na spoj deluje tudi sila v normalni smeri stičnih površin, ki jo imenujemo delovna sila. Delovna sila povzroči zmanjšanje kontaktnega tlaka in posledično zmanjšanje sile trenja. Zaradi tega dejstva je pri določitvi sile prednapetja potrebno upoštevati tudi delovno silo. Delovna sila se pri prirobničnih konzolnih nosilcih, ki so obremenjeni upogibno, po posameznih vijakih spoja ne porazdeli enakomerno.
Keywords: delovna sila; finite element method; konstrukcijsko jeklo; metoda končnih elementov; prednapeti vijaki; prirobnični spoji; vijačna zveza