Ose mravljarice Slovenije (Hymenoptera: Mutillidae) - Gogala, Andrej (Scopolia, 2017)
Ose mravljarice (Mutillidae) so kozmopolitska družina želatih os, za katere je značilen skrajni spolni dimorfizem. Ličinke so zunanji parazitoidi ličink ali bub drugih žuželk v njihovih gnezdih ali skrivališčih. Seznam os mravljaric Slovenije temelji na podatkih iz literature, rokopisnem seznamu vrst iz zbirke Evgena Jaegra, ki ga je napisal pokojni Guido Nonveiller, in primerkih iz zbirke Prirodoslovnega muzeja Slovenije v Ljubljani (PMSL). Za Slovenijo je zabeleženih 16 vrst os mravljaric. Prvič so objavljeni podatki za naslednje štiri vrste: Physetopoda cingulata, Physetopoda daghestanica, Smicromyrme sicanus in Cystomutilla ruficeps. Posebej je navedenih še 6 vrst, ki so v zbirki PMSL zastopane le s primerki iz drugih držav, predvsem z Balkana.
Keywords: Cystomutilla ruficeps; entomological species; Hymenoptera; kožokrilci; Mutillidae; ose; ose mravljarice; Physetopoda cingulata; Physetopoda daghestanica; Prirodoslovni muzej Slovenije; Slovenia; Slovenian Museum of Natural History; Slovenija; Smicromyrme sicanus; velvet ants; zoological collections; zoologija; zoology; zoološke zbirke; žuželke