Research on Slovenian organs from the beginning of the twentieth century to the monograph Orgle Slovenije in 2018 - Dobravec, Jurij (Muzikološki zbornik, 2020)
Članek obravnava razvoj strukture in vsebine katalogov orgel, ki se v slovenski organologiji pojavljajo od začetka 20. stoletja. Izmed sedemdesetih, v katerih je opisanih več orgel, je posebna pozornost namenjena desetim, posebej pa so izpostavljeni popisi Mariborske (1911) in Ljubljanske (1918) škofije ter delo Orgle Slovenije (2018).
Keywords: catalogue; database; katalog; organografija; organography; orgle; pipe organ; podatkovna zbirka; research history; Slovene musicology; Slovenija; slovenska muzikologija; zgodovina raziskav