On structural universals - Borstner, Bojan (Filozofski vestnik, 1991)
Članek se ukvarja z ontologijo. Trdi se, da so lastnosti (relacije) osnovni gradniki realnosti. Poznane so vsaj tri različne teorije o naravi lastnosti: lastnosti kot popolne partikularije - Bergmann; lastnosti kot abstraktne partikularije - teorija tropov; lastnosti kot univerzalije. Avtor brani teoriji univerzalij pred različnimi ugovori. Rezultati te obrambe se uporabljajo v primeru strukturnih univerzalij proti dvema trditvama: (a) strukturne univerzalije so le mereološka vsota posameznih sestavljajočih univerzalij; (b) strukturne univerzalije so enostavne (nestrukturirane) lastnosti posameznih stvari - magija kot alternativa. Kot rešitev problema 'niti magija niti mereologija' je predlagana relacijska teorija strukturnih univerzalij, ki vključuje tri metafizične nivoje (materialne posamezne stvari; lastnosti in relacije teh stvari; lastnosti in relacije drugega reda - z notranjimi relacijami razmerja (proportion), ki so med lastnostmi in relacijami univerzalij).
Keywords: filozofija; ontologija; ontology; philosophy; strukturne univerzalije