Globalizacija: ovire in prednosti - Dekleva, Saša (Uporabna informatika (Ljubljana), 1999)
Razprava vsebuje dva glavna dela. V prvem odkriva priložnosti in predvsem ovire za vključitev Slovenije v tokove globalnega gospodarstva, ki jih lahko rešujemo le na nivoju cele države in sodelovanju z mednarodnimi organizacijami. Drugi del opisuje ovire na nivoju posameznih organizacij. Pospešeni razvoj informacijske tehnologije omogoča nove organizacijske strukture in nas postavlja v trenutek, v katerem se lomijo poslovne strategije. Zato ugotavljamo, da sta učenje in raziskovanje novih gospodarskih okoliščin najtežje premagljivi oviri. Razprava vsebuje tudi primerjalno analizo pripravljenosti Slovenije na globalizacijo gospodarstva innavaja, katere informacijske tehnologije olajšujejo poslovanje globalnih organizacij.
Keywords: elektronsko poslovanje; globalizacija; informacijske tehnologije; mednarodne organizacije