Slovenija v gibanju z zdravo prehrano - Lainščak, Mitja (Zdravstveno varstvo, 2005)
Redno gibanje in druge elemente aktivnega življenjskega sloga, kot na primer zdravo prehrano in/ali izogibanje nezdravim razvadam, vse pogosteje uporabljamo ne le za preprečevanja, pač pa tudi za zdravljenje in upočasnitev napredovanja že prisotnih oblik kroničnih bolezni. "Slovenija v gibanju z zdravo prehrano" je akcija, s katero smo v letu 2003 v sklopu dejavnosti ob svetovnem dnevu gibanja želeli prebivalce Slovenije vzpodbuditi k redni telesni dejavnosti in zdravemu načinu prehrane. Akcijo smo organizirali pod okriljem dejavnosti CINDI Slovenija. Preko mreže lokalnih promocijskopreventivnih skupin in nekaterih nacionalnih športnih zvez ter organizacij smo na lokalni ravni vzpostavili stike z organizatorji rekreativnih prireditev, športnimi klubi ter društvi in organizacijami na področju športa in rekreacije ter zdrave prehrane. Organizatorji prireditev somorali izpolnjevati vsaj nekatere osnovne pogoje strokovne ustreznosti spodbujevanja zdravega načina življenja, da so lahko svoje dejavnosti vključili v akcijo. Za sodelovanje nam je uspelo pridobiti organizatorje 84 prireditev v 41 krajih vse Slovenije. Skupno se je glede na poročila organizatorjev prireditev v okviru akcije udeležilo 12.046 ljudi (okoli 1,2% prebivalstva Slovenije), ki so izvajali oziroma so se lahko preizkusili v 42 različnih vrstah telesnih dejavnosti, na več kot treh četrtinah prireditev pa je bilo organizirano tudi svetovanje o zdravi prehrani. Prireditve je oglaševalo več kot 15 nacionalnih in lokalnih časopisov in radijskih ter televizijskih postaj. Na prireditvah je bilo razdeljenih prek 20.000 kosov propagandnega gradiva v obliki razglednic, plakatov, zloženk, knjižic in letakov. Akcijo ocenjujemo kot uspešno kljub dejstvu, da se je akcije udeležilo manj od načrtovanega števila udeležencev. Pridobili smo osnovne izkušnje in ocenili možnosti za nadaljnje izvajanje akcije, vendar pa bo potrebno v prihodnje aktivneje vključiti širši krog organizatorjev na lokalni ravni, pa tudi podpora na medresorski vladni ravni mora postati trdnejša in obsežnejša.
Keywords: skrb za zdravje; telesna aktivnost; zdrava prehrana