Kako do več zdravja in gibalne/športne dejavnosti zaposlenih v delovnem okolju? - Berčič, Herman (Šport (Ljubljana), 2017)
Zdravje zaposlenih na delovnem mestu in njihove psihofizične sposobnosti prihajajo vse bolj v ospredje zanimanja različnih skupin strokovnjakov, predvsem kineziologov, različnih specialistov medicinske stroke in zdravstvenih delavcev ter drugih, zlasti ergonomov, ki so povezani z obravnavo človeških virov v delovnem okolju. Strokovna obravnava navedenih vprašanj in problemov vedno bolj poudarja timsko sodelovanje pri iskanju najboljših rešitev za delavke in delavce. To so s posameznimi primeri potrdili tudi strokovnjaki klinike Mayo na nedavnem Mednarodnem simpoziju o zdravem življenjskem slogu zaposlenih. Nekateri primeri dobrih praks pa to potrjujejo tudi v Sloveniji, vendar pa stanje glede varovanja in ohranjanja zdravja zaposlenih in njihove gibalne/športne dejavnosti v delovnem okolju in izven njega še vedno ni na pričakovani ravni. Posamezne akcije in dejavnosti za pozitivne spremembe morajo zato biti usmerjene v vodstva podjetij ter delovnih in gospodarskih organizacij.
Keywords: delovna mesta; employees; gibalna dejavnost; health; healthy lifestyle; jobs; physical activity; sport; šport; zaposleni; zdrav življenjski slog; zdravje