Gulag translations and Cold War antinomies - Baer, Brian James (Stridon, 2021)
Članek preučuje pojav prevodov iz gulagov, tj. prevodov, ki so jih naredili politični zaporniki v Sovjetski zvezi, in z njimi povezan diskurz z namenom, da bi presegli tradicionalno binarno razmišljanje o uradnem/disidentskem, ki je desetletja prevladovalo v zahodnem akademskem pisanju o komunistični kulturi. Vpogled v prekrivanja med uradnim in neuradnim diskurzom, tj. diskurzom inteligence o prevodih iz gulagov, razkriva obstoj skupnih vrednot in pogledov na prevajanje kot plemenito, požrtvovalno delo. To ne pomeni, da je inteligenca nujno oponašala uradno retoriko, temveč, bolj verjetno, da sta se tako uradni diskurz kot diskurz inteligence napajala iz skupnega repertoarja, ki se je razvil v devetnajstem stoletju. Članek poudarja nujnost vrednotenja prevodov in refleksije o prevodih v okviru specifičnega sociokulturnega konteksta, ki jih je ustvaril in v katerem so krožili.
Keywords: Cold War historiography; Gulag translations; prevodi iz gulagov; reflektivno prevodoslovje; reflexive translation studies; Soviet translation theory; sovjetska teorija prevajanja; translation history; zgodovina prevajanja; zgodovinopisje hladne vojne