Vzroki za osip v ambulantni obravnavi odvisnih od alkohola - Židanik, Miloš (Zdravstveno varstvo, 2006)
Uvod: Značilnost obravnave odvisnosti od alkohola, kot sicer tudi drugih kroničnih bolezen, je sorazmerno visoka stopnja osipa in velik delež recidivnosti. Želeli smo preveriti vzroke za prekinitev zdravljenja odvisnostiod alkohola v ambulantnih pogojih. Metode: 120 posameznikov z ugotovljeno odvisnostjo od alkohola, ki so se odločili za intenzivno obravnavoodvisnosti in to samovoljno prekinili v različni fazi obravnave, smo poslali na pol strukturiran vprašalnik, s pomočjo katerega smo želeli dobiti podatke o aktualnem uživanju alkoholnih pijač, o vzrokih za prekinitev programa in možnostih o ponovni vključitvi v program. Rezultati. Dobili smo podatke o 32 posameznikih, kar pomeni 26,7-odstotno odzivnost. Rezultati so pokazali na sorazmerno visok delež abstinence: pri 19 posameznikih, kar pomeni15,8% celotnega vzorca (n=120) oz. pitje znotraj meja manj tveganega pitja. To znaša skupaj 20,8-odstotni delež celotnega vzorca. Med vzroki za osip so prevladovali subjektivni vzroki: pasivnost, občutek sramu, pomanjkanječasa, pomembni so bili zunanji vzroki (odnos s terapevtom, odpor dozdravljenja v domačem okolju), v nekaj primerih pa je prišlo do menjave terapevtskega okolja (npr. hospitalizacija). Zaključek: Po tej raziskavi smo avtorji revidirali lastne predstave o osipu in dogradili nekatere lastne terapevtske postopke.
Keywords: Alcoholism; alkoholiki; Alkoholizem; Ambulantna oskrba; Ambulatory Care; Bolniki, osip; odvisnost; Patient Dropouts; Therapy; zdravljenje