Uporaba umetne inteligence za diagnosticiranje in zdravljenje oseb z mejno osebnostno motnjo - Močnik, Sara (Informatica Medica Slovenica, 2023)
Umetna inteligenca prevzema pomembno mesto v zdravstvu, pri čemer je najpogosteje uporabljeno strojno učenje. Na področju psihiatrije opažamo strm porast raziskav o uporabi strojnega učenja predvsem z namenom objektivizacije postavljanja psihiatričnih diagnoz in personalizacije zdravljenja. Mejna osebnostna motnja je huda, obremenjujoča in razmeroma pogosta duševna motnja, prizadeti posamezniki pa bi imeli pomembne koristi od zgodnje postavitve diagnoze in optimalnega zdravljenja. Članek predstavlja najnovejše raziskave s področja diagnosticiranja in zdravljenja mejne osebnostne motnje s pomočjo umetne inteligence.
Keywords: artificial intelligence; borderline personality disorder; machine learning; mejna osebnostna motnja; psihiatrija; psychiatry; strojno učenje; umetna inteligenca