Baudrillardovo zapeljevanje ženske - Švab, Alenka (Teorija in praksa, 1996)
Tekst se ukvarja z odnosom med feminizmom in postmodernizmom, predvsem z vidika konceptov (spolne) 'enakosti' in 'razlike', ki pomembno oblikujejo pomen subjekta na ontološki ravni. Izpostavljen je predvsem problem postmodernističnega odnosa do spola kot pomembne dimenzije družbene realnosti ter s tem odnosa do feminizma. Do spola imajo teoretiki postmodernizma dvojen odnos. Bodisi da to dimenzijo izpuščajo iz analize ali pa jo obravnavajo izrazito ideološko, z izhodišči, ki bi jim lahko pripisali modernost prepleteno z 'romantičnimi' elementi. V pričujočem tekstu je kot primer analizirana Baudrillardova teorija 'zapeljevanja'. Skozi analizo razvoja feminizma drugega vala se izkaže pomanjkljiva utemeljenost te teorije predvsem zaradi uporabe tipično modernih monolitnih kategorij, kot so 'ženska', 'moški', 'feminizem', ki jih Baudrillard postavlja v 'odnose nasprotovanja'.
Keywords: Baudrillard, Jean; sociologija; sociology; society; družba; feminism; feminizem; postmodernizem; subjektiviteta