Kognitivne sposobnosti bolnikov na hemodializnem zdravljenju - Kurnik Mesarič, Katja (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2025)
Zdravljenje s hemodializo prinaša v življenja bolnikov mnogo sprememb, zdravstvenih zapletov in zahtev po prilagajanju. Bolniki s kronično ledvično boleznijo imajo pogosto težave tudi s kognitivnim delovanjem, ki se z napredovanjem bolezni poglabljajo. Namen naše raziskave je bil oceniti kognitivne sposobnosti bolnikov na hemodializnem zdravljenju. V raziskavo je bilo vključenih 44 udeležencev iz programa kronične hemodialize v dializnem centru Kliničnega oddelka za nefrologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Kognitivne sposobnosti udeležencev smo ocenili s testno baterijo preizkusov, v katero je bil vključen presejalni preizkus za ocenjevanje splošnega kognitivnega delovanja, preizkusi ocenjevanja pozornosti (hitrosti odzivanja, selektivne pozornosti in deljene pozornosti), hitrosti procesiranja in izvršilnih sposobnosti. Rezultati so pokazali, da ima več kot polovica bolnikov v vzorcu težave s kognitivnimi sposobnostmi (52 % posameznikov je pri presejalnem preizkusu splošnih kognitivnih sposobnosti doseglo rezultat, nižji od mejne vrednosti), oškodovano hitrost odzivanja je imelo 35 % bolnikov, psihomotorična hitrost in izvršilne sposobnosti so bile znižane v posameznih starostnih skupinah udeležencev. Ugotovitve so skladne z raziskavami iz tujine, ki prav tako ugotavljajo težave s kognitivnimi sposobnostmi pri bolnikih, ki se zdravijo s hemodializo. Rezultati raziskave predstavljajo izhodišče za razvoj in preverjanje učinkovitosti ukrepov za preprečevanje kognitivnega upada pri bolnikih na hemodializnem zdravljenju.
Keywords: chronic kidney disease; cognitive abilities; hemodializno zdravljenje; hemodialysis; kognitivne sposobnosti; kronična ledvična bolezen