Preventivni ukrepi za izboljšanje varnosti transfuzije in virtualni transfuzijski laboratorij - Rožman, Primož (Zdravniški vestnik, 2002)
Izhodišča. Kljub temu da je transfuzija relativno varna oblika zdravljenja, zaradi možnih administrativnih napak v transfuzijski verigi med krvodajalcem in bolnikom še vedno lahko prihaja do napak. Zato je treba zagotoviti čim večjo varnost in zanesljivost vseh postopkov v zvezi s transfuzijo krvi. Varnost transfuzije lahko povečamo predvsem s preventivnimi ukrepi, to je z uvedbo celostnega sistema kakovosti, sistema hemovigilance in z virtualnim transfuzijskim laboratorijem. V takem sistemu informacijska mreža, robotika, računalništvo in komunikacijske tehnologije zagotovijo zanesljivost identifikacije bolnika-prejemnika krvi, dajalca krvi, ustreznih vzorcev krvi in izdelanih krvnih pripravkov. Sodobne tehnologije omogočajo poleg omenjenegatudi avtomatizacijo laboratorijskega testiranja, zagotavljajo integriteto laboratorijskih izsledkov in omogočajo smotrnejšo izrabo krvi. Zaključki. Za večjo transfuzijsko varnost moramo s preventivnimi ukrepi in uvedbo hemovigilance nujno poskrbeti tudi v Sloveniji. Napake pri identifikaciji bolnika lahko preprečimo s sistemom zapestnic s črtno kodo za označitev bolnika in njegovih bioloških vzorcev administrativne napake v krvnibanki in laboratoriju pa z informacijskim sistemom in avtomatizacijo. Predvidevamo, da bo virtualni transfuzijski laboratorij postal sestavni del nove enotne slovenske transfuzijske mreže, ki bo pospešila, poenotila in poenostavila sedanje postopke v zvezi z naročanjem in aplikacijo krvnih pripravkov odgovornemu zdravniku bo omogočila izbrati optimalno shemo transfuzije, obenem pa bo omogočila spremljanje individualnih naročanj, odstopanj indikacij in diagnoz, kar je potrebno za analizo in izboljšavo kakovosti ter za analizo stroškov zdravjenja. Ti ukrepi predstavljajo tudi prvi nujni korak v posodobitvi transfuzijske medicine in s tem tudi slovenskega zdravstva v smislu zagotavljanja celostne kakovosti.
Keywords: Abo blood-group system; ABO sistem krvnih skupin; avtomatizacija; Blood donors; Blood grouping and crossmatching; Blood transfusion; Bolnik, identifikacijski sistemi; Computer communication networks; Krvna transfuzija; Krvne skupine in navzkrižno določanje; Krvodajalci; Kvaliteta, nadzor; Patient identification systems; preventiva; Quality control; Računalniške mreže; security; transfuzija; transfuziologija; varnost