Mednarodna odgovornost držav za posege v tuje investicije v času izrednih razmer za zaščito javnega zdravja - Sancin, Vasilka (Javna uprava, 2021)
Avtorici obravnavata pravne institute, ki jih ponujata mednarodno investicijsko pravo in splošno mednarodno običajno pravo državam, ki bi želele v postopkih mednarodnih investicijskih arbitraž dokazati zakonitost ukrepov, ki so jih sprejele v času izrednih razmer. Hkrati ponujata aktualno analizo uporabljivosti omenjenih institutov v situaciji, v kateri imajo državni ukrepi, s katerimi se država spopada s pandemijo covid-19, škodljive posledice za investitorja. Pri tem ugotavljata, da so države v svojem pravnem utemeljevanju precej omejene. Mednarodni investicijski sporazumi vsebujejo dva instituta, ki sta jim na voljo v času izrednih razmer, to so splošne izjeme in določbe o nadomestilu za izgube, skladno z mednarodnim običajnim pravom pa se lahko sklicujejo na okoliščine, ki izključujejo protipravnost (na primer na nujo, stisko in višjo silo), vendar je uspeh pri tem precej negotov. Mednarodna arbitražna praksa na področju tujih investicij, ki je doslej obravnavala omenjene institute, je razmeroma neusklajena, pomanjkanje jasnih smernic glede dopustnega ravnanja držav v času izrednih razmer pa se odraža v nestabilnosti pravnega okolja.
Keywords: COVID-19; foreign investments; international investment arbitral tribunals; international investment law; international responsibility of states; javno zdravje; mednarodna arbitraža; mednarodno investicijsko pravo; mednarodno pravo; tuje investicije; višja sila