Dejavnosti Stanovanjskega sklada Republike Slovenije na področju reševanja stanovanjske problematike mladih - Lebar, Eva (Urbani izziv. Posebna izdaja, 2023)
Pravica do stanovanja je temeljna človekova pravica in v skladu z njo ima vsak človek pravico do bivališča ne glede na premoženje, barvo, ali zdravstveno stanje. Uspešno rešeno stanovanjsko vprašanje je eden izmed najpomembnejših mejnikov na poti osamosvajanja mladih. Stanovanje je za mladega posameznika zavetje in okolje, v katerem je lahko samostojen, ki ga ustvarja na podlagi lastnih interesov, prostor, v katerem lahko preživlja svoj prosti čas, se druži in, tisto najpomembnejše, si ustvari družino. Med državnimi organi izvaja največ dejavnosti pri reševanju stanovanjske problematike mladih Stanovanjski sklad Republike Slovenije, javni sklad (v nadaljevanju: sklad). Namen raziskave je bil proučiti dejavnosti sklada na področju reševanja stanovanjske problematike mladih. Rezultati so pokazali, da je problem stanovanjske problematike mladih v Sloveniji zelo pereč, ker stanovanjska politika v zadnjih tridesetih letih ni bila učinkovita. Kljub temu pa sklad poskuša na kar najboljši način ter v okviru danih zmožnosti in zakonodaje reševati in blažiti to problematiko. Ugotovitve raziskave so lahko v pomoč mladim, ki se srečujejo s predstavljeno problematiko, saj se lahko ti s pomočjo članka seznanijo s projekti in dejavnostmi sklada, ki bi jim lahko koristili in pomagali rešiti stanovanjski problem.
Keywords: mladi; ReNSP15–25; stanovanjska gradnja; stanovanjska politika; Stanovanjski sklad Republike Slovenije