Mariborski župan Viktor Grčar (1921-1924) - Potočnik, Dragan (Studia Historica Slovenica, 2017)
Viktor Grčar je 25. julija 1921 slavnostno zaprisegel kot "prvi slovenski" župan Maribora. Z novim županom se je začelo novo obdobje: obdobje občinskih volitev in različnih županov, ki so zaznamovali medvojno obdobje v mestu. Mesto se je v tem obdobju soočalo s številnimi gospodarskimi, socialnimi, kulturnimi in narodno-političnimi problemi. Vse to je vplivalo na gospodarstvo mesta, komunalni razvoj in seveda tudi na kulturni razvoj. Nadaljevala se je slovenizacija mesta. Mesto se je soočalo s socialnimi problemi in pomanjkanjem stanovanj. Okrnjen mestni proračun, menjava valute, inflacija so močno vplivali na realizacijo večjih projektov. Tako se je župan zaradi slabega finančnega stanja v občini lahko lotil le najnujnejših investicij. Mesto se je obnavljalo. Dobilo je nove pločnike, ceste in kanalizacijo. Pospešeno se je elektrificiralo. V času njegovega županovanja od leta 1921 do 1924 je občina v okviru finančnih zmogljivosti postavljala tudi temelje slovenski kulturi v mestu.
Keywords: 20.st.; Grčar, Viktor; Maribor; občinska uprava; zgodovina; župani