Speech fluency - Balažic Bulc, Tatjana (Linguistica (Ljubljana), 2012)
Na primeru govorcev slovenščine kot prvega in hrvaščine kot tujega jezika poskušamo v prispevku odgovoriti na vprašanje, koliko na govorno fluentnost v tujem jeziku vpliva stopnja znanja tujega jezika, koliko pa nanjo vplivajo druge kognitivne sposobnosti govorca. Z metodologijo akustične in korpusne analize so bile v raziskavi izračunane vrednosti časovnih parametrov hitrosti govora, hitrosti izgovora, trajanja govornega bloka in trajanja disfluentnosti ter frekventnosti pojavitev posameznih vrst disfluentosti.
Keywords: analiza diskurza; analyse du discours; croate; govorjeni jezik; hrvaščina; langue maternelle; langues étrangeres; materinščina; oral; slovene; slovenščina; tuji jeziki