Effect of temperature on the eradication of house longhorn beetle larvae in wood by microwave treatment - Klinc, Martin (Acta silvae et ligni, 2017)
Mikrovalovi imajo pri represivni zaščiti kulturnozgodovinskih lesenih predmetov veliko prednosti pred konvencionalnim gretjem. Namen raziskave je preučiti pogoje uničenja larv hišnega kozlička (Hylotrupes bajulus) v smrekovem lesu (Picea abies) z uporabo mikrovalov. Mikrovalovom smo izpostavili larve, vstavljene različno globoko v smrekove blokce z 12 % in 42 % vlažnostjo lesa. Uporabili smo komercialno mikrovalovno komoro z močjo 750 W in razvito mikrovalovno napravo z rogasto anteno moči 800 W s frekvenco 2,45 GHz, za usmerjeno obsevanje. Ugotovili smo, da se notranjost lesa bolj segreva kot površina, ki smo jo segrevali do 65 °C. Za uspešno zatiranje je treba larvo v lesu segreti na temperaturo 54,5 °C za 10 sekund. Z debelino lesa se podaljšuje čas izpostavitve. Vlažnejši les se hitreje segreva, vendar mikrovalovi počasneje prodirajo skozi volumen. Zato so larve v lesu z nižjo vlažnostjo (12 %) hitreje poginile, tako 20 mm pod površino lesa (1,5 minute) kot v tudi globini 130 mm (10,5 minute).
Keywords: leseni predmeti; wooden objects; zaščita lesa; mikrovalovi; repressive wood protection; segrevanje; microwaves; vlažnost lesa; heating; hišni kozliček; wood moisture content; house longhorn beetle; Hylotrupes bajulus