Creation of a different landscape for cardiovascular diseases and diabetes in Europe through JACARDI Joint Action - Zaletel, Jelka (Zdravstveno varstvo, 2024)
Projekt skupnega ukrepanja JACARDI je namenjen zmanjšanju bremena bolezni srca in ožilja ter sladkorne bolezni v evropskih državah, tako na individualni kot družbeni ravni. Pobuda zajema celotno pot pacienta, od izboljšanja zdravstvene pismenosti in ozaveščenosti o boleznih srca in ožilja ter sladkorni bolezni, preko ukrepov primarne preventive za osebe z visokim tveganjem in presejanj, doseganja pacientov z boleznimi srca in ožilja in/ali sladkorno boleznijo, izboljšanja zdravstvenih storitev, samooskrbe bolezni ter spodbujanja vračanja na delo. Projekt vključuje 21 evropskih držav, 76 partnerjev in načrtuje izvedbo 142 pilotnih intervencij, ki zagotavljajo raznolikost v smislu kulturnih okolij, prioritet javnega zdravja in sistemov zdravstvenega varstva. V Sloveniji se bodo razvijale in testirale intervencije za izboljšanje presejanja za sladkorno bolezen z vključevanjem skupnosti, vključevanjem pacientov s sladkorno boleznijo v zdravstvenovzgojne programe v zdravstvenih domovih in vključevanjem pacientov s sladkorno boleznijo v presejalni program za diabetično retinopatijo. Razviti bodo poenoteni, celoviti in integrirani zdravstvenovzgojni materiali in pristopi tako za izvajalce zdravstvenih storitev kot za paciente, napotene v program ambulantne srčno-žilne rehabilitacije. Učinkovitost nadgrajene zdravstvenovzgojne intervencije bo preverjena v randomizirani raziskavi. Poleg tega so slovenski strokovnjaki vključeni v razvoj metodologije izvajanja v vseh 142 pilotnih intervencijah, vključno s kontekstualno analizo na ravni države in pilotne intervencije, večdimenzionalno oceno in evalvacijo. V projektu JACARDI se bo okrepilo mednacionalno sodelovanje, kar najbolj izkoristilo pridobljene izkušnje preko spodbujanja integracije in trajnosti pristopov za doseganje učinkov na visoki ravni, vključno z izvajanjem učinkovite interakcije, sodelovanja in soustvarjanja med znanostjo in politikami.
Keywords: bolezni srca in ožilja; cardiovascular disease; collaboration; diabetes mellitus; Europe; Evropa; intervencije; interventions; sladkorna bolezen; sodelovanje; sustainability; trajnost