Hadži-Murat Leva Tolstoja - Klimova, Svetlana (Slavistična revija, 2015)
Članek obravnava vojno in mir kot dve temeljni podobi Tolstojeve povesti Hadži - Murat. Analizira ju skozi prizmo grškega pojma polemos (vojna ), ki obe ti nasprotji obravnava dialoško in celostno, ne pa binarno oz. opozicijsko; polemos razkriva smiselno podobo vojne, ki vključuje mir kot neizogibnega "drugega", ob tem pa je v članku velika pozornost namenjena ideološkim, nacionalnim in resentimentnim (etičnim) utemeljitvam problemov vojne in miru ter zatiranja in upiranja.
Keywords: "Hadži-Murat"; Caucasian theme; kavkaška tema; novel; povest; powest; ruska književnost; Russian literature; Tolstoj, Lev Nikolaevič, 1828-1910; vojna in mir; war and peace